مراحل پیش تولید

1-نهایی کردن فیلمنامه:

 فیلمنامه به عنوان اولین گام برای شروع ساخت یک فیلم است و باید در زمان پیش تولید به یک فیلمنامه کامل دست پیدا کنید که در آن تمام جزئیات رعایت شده باشد، زیرا برای ساخت یک فیلم خوب فقط تجهیزات و عوامل مهم نیست، بلکه یک فیلمنامه خوب  و روایت درست است که باعث جمع شدن عوامل حرفه ای می شود. (جهت آشنایی با فیلمنامه نویسی مقاله آموزش فیلمنامه نویسی به زبان ساده را ببینید).

2-تعیین عوامل و نقش‌های کلیدی:

 کارگردان با بررسی شخصیت های فیلمنامه (مشخصات ظاهری و روانی) برای انتخاب هرچه بهتر بازیگرانی که مشخصات کاراکترهای فیلمنامه را داشته باشند، اقدام می کند. معمولا در این مرحله از بازیگران تست گریم و لباس گرفته می شود. همچنین در این قسمت شما به دنبال نیروی متخصص برای پروسه ی تولید میگردید مانند: دستیاران ، منشی صحنه ، فیلمبردار و …

3-بررسی فیلمنامه و دکوپاژ برای جلسات فیلم‌برداری:

یکی از مهمترین کارهایی که کارگردان فیلم باید پیش از شروع فیلم برداری انجام دهد، دکوپاژ کردن فیلمنامه است. در مرحله دکوپاژ،  کارگردان تصمیم می‌گیرد که هر صحنه را به چند نما تقسیم کند و هر کدام از این نماها را چگونه فیلمبرداری کند.  هر نما به چه اندازه باشد (کلوزآپ یا لانگ شات و…)  زاویه دوربین چگونه باشد، (های انگل، آی لول و…) ، دوربین در نمای x یا y ثابت باشد یا متحرک چه نوع حرکتی داشته باشد.

پس در کل می‌توان گفت دکوپاژ دستورالعمل فیلمبرداری است. دکوپاژ یعنی قطعه قطعه کردن و خرد کردن صحنه های فیلمنامه به پلان های متعدد.  دکوپاژ، طرح و نقشه برای فیلمبردار است که در آن اندازه نما،  موقعیت دوربین، زاویه دوربین،  ثابت یا متحرک بودن نما و نوع حرکت دوربین مشخص می شود.

  در دکوپاژ کارگردان در برگه کاغذی یک پلان را مشخص کرده و همه ویژگی هایی را که در فیلمبرداری مد نظر دارد در آن یادداشت می کند.  در این برگه طرح ساده ای از پلان نیز رسم می شود که با آن استوری برد می گویند.  ممکن است یک گرافیست یا طراح تولید در تهیه استوری بورد همکاری کند.

 اغلب فیلمسازها تک تک صحنه‌ها را مصور نمی‌کنند.  ولی فصل های پر تحرک و نماهای دارای جلوه های ویژه و کار پیچیده‌ ی دوربین معمولاً جز به جز محسوب می‌شوند تا به گروه فیلمبرداری و گروه جلوه های ویژه یک درک از آنچه در فیلم نهایی نمایان خواهد شد می دهد. جهت آشنایی با مبحث کارگردانی، مجموعه آموزش های کارگردانی را ببینید.

4-رج زدن سکانس‌ها:

جهت جلوگیری از اتلاف وقت و هزینه های اضافی، تمام صحنه هایی که از لحاظ زمان یا مکان نزدیک به هم هستند کنار هم نوشته می شوند تا فیلمبرداری اینگونه صحنه ها پشت سر هم اتفاق بیفتد. مثلا تمام صحنه هایی که در خانه اتفاق می افتد یا تمام صحنه هایی که در پارک هستند. گاهی اوقات با توجه به قرارداد بازیگران نیز ابتدا تمام سکانس هایی که یک بازیگر خاص حضور دارد گرفته می شود. به این کار ها اصطلاحا رج زدن گفته می شود.

5-هماهنگی برای لوکیشن و ساخت دکور:

بررسی موقعیت مکان فیلم بردار، کشف زوایای بهتر و انتخاب لنز مناسب برای آن موقعیت، تشخیص شرایط نوری لوکیشن و نیاز به طراحی احتمالی دکور از عواملی هستند که در پیش تولید باید به آن دقت شود.

6-نهایی کردن بودجه تولید فیلم:

با توجه به فیلمنامه، تعداد بازیگران، لوکیشن ها، تجهیزات و ... تعیین شده و بودجه فیلم بر اساس آن تخمین زده می شود.

7-قرارداد با بازیگران و عوامل فیلم:

در کارهای سینمایی بزرگ (بیگ پروداکشن) با تمام عوامل قرارداد بسته می شود که دستمزد و زمان حضور عوامل در آن تعیین می شود. برای ساخت فیلم کوتاه هم بهتر است این کار انجام شود تا بعئا مشکلی پیش نیاید.

8-دریافت مجوز و بیمه:

گاهی اوقات با توجه به سکانس های فیلمبرداری نیاز به اخذ مجوز است. معمولا نماهای خارجی مثل خیابان یا مترو نیاز به اخذ مجوز از ارگان مربوطه(ناجی هنر، شهرداری و ...) دارد.

9-دورخوانی فیلمنامه:

مرحله دورخوانی فیلم مرحله مهمی است. بازیگران در یک مکان و معمولا دور یک میز مینشینند و شروع به خواندن فیلمنامه می کنند. هر بازیگر دیالوگ مربوط به خود را می گوید. این کار کمک میکند که حس بین بازیگران و نقش ها قویتر شود. ویدیوی زیر دورخوانی سکانسی از سریال بازی تاج و تخت (گیم آف ترونز) را نشان می دهد.

10-برنامه ریزی قبل از فیلم‌برداری:

تهیه کننده به همراه کارگردان و مدیر فیلمبرداری لازم است تا زمانبندی های لازم جهت فیلمبرداری (shooting) را انجام دهند. همچنین لازم است سایر عوامل از جمله بازیگران، صدابردار و ... در جریان زمان حضور خود در صحنه (آفیش) قرار بگیرند.

11-بررسی مسائل فنی و هماهنگی با تیم‌های مربوط و تدارکات

لازم است هماهنگی هایی با مسئول برق و تدارکات انجام گیرد. همچنین مسئول حمل و نقل و تهیه غذا باید در جریان روند امور قرار داشته باشند.

12-اجاره تجهیزات و وسایل مورد نیاز:

بهتر استوسایل و تجهیزاتی که مورد نیاز است پیش بینی شود و نسبت به تهیه آنها اقدام شود. از لوازم فیلمبرداری و صدابرداری گرفته تا لباس و زیورآلات بازیگران.