- تهیه کننده
تهیه کننده معمولا سرمایه تولید فیلم را تامین میکند. این سرمایه میتوانند با جذب اسپانسر تهیه شود یا خود تهیه کننده هزینه تولید فیلم را سرمایه گذاری کند. عوامل هنری توسط کارگردان انتخاب میشوند و تهیه کننده گروه را استخدام میکند که ناظر بر مخارج و چگونگی اجرای کار می باشد.
- مدیر تولید
مسئول جنبه های اجرایی و برنامه ریزی تولید فیلم است. سرمایه تهیه کننده در اختیار او قرار می گیرد تا به بهترین شکل و کمترین هزینه صرف ساخت کالایی با وجه هنری به نام فیلم شود.
- کارگردان
در تولید فیلم (چه کوتاه، بلند، مستند یا داستانی) کارگردان مرکزیت هنری و تکنیکی اثر است و در واقع معمار فیلم به شمار می آید. کارگردان تعیینکننده و مسئول جنبه های خلاقانه هم در زمینه محتوا و شکل و هم تصویر و صدای فیلم است. از لحاظ اجرایی و مدیریت نیز گروه تولید را رهبری میکند. انتخاب دیگر عوامل اصلی فنی و هنری فیلم نیز از قبیل فیلم بردار، نورپرداز، بازیگران، طراحان لباس و صحنه ، صدابردار و تدوینگر بر عهده اوست.
- فیلمنامه نویس
فیلمنامه متنی است که فیلم از روی آن ساخته میشود. هر فیلمنامه شامل حوادث، مکان گفتگوهایی است که در یک فیلم اتفاق میافتد. نشان دادن یک ساختار نمایشی جذاب و همچنین مراعات جنبه های تصویری، تجسمی و نمایشی برای شرح وقایع داستان در قالب فیلمنامه، در زمره مهمترین وظایف فیلمنامهنویس است. جهت آشنایی با ساختار و روایت فیلمنامه می توانید 50 فیلمنامه برتر تاریخ سینما را دانلود کنید.
- فیلمبردار
معمولاً به کسی گفته میشود که در مرحله ضبط تصویر سر و کارش با دوربین ، وسایل نورپردازی و دیگر وسایل فنی فیلمبرداری است. او مسئول امور تصویر از لحاظ فنی و زیبایی شناسی با توجه به خواست و نظر کارگردان است. کار مهم نورپردازی و تنظیم رنگ نیز معمولا مربوط به فیلمبردار است.
- صدابردار
صدابرداری فیلم سینمایی کاری فنی و در عین حال توام با جنبههای هنری و ذوقی است. صدابردار در سر صحنه همزمان با فیلمبرداری صحنه ها، گفتگوهای بازیگران و دیالوگ ها، صداهای محیط موجود در صحنه را با استفاده از میکروفون و دستگاه های مخصوص صدابرداری فیلم ضبط می کنند. در مرحله پس از تولید، بعد از اضافه شدن باندهای موسیقی و جلوه های صوتی، صدا های نهایی به فیلم اضافه می شوند.
- تدوینگر
کار تدوینگر معمولاً بعد از اتمام فیلمبرداری آغاز می شود. تدوینگر بهترین تصاویر فیلمبرداری شده را همراه صدای هر تصویر برای تدوین برمیگزیند و مطابق داستان فیلم، آنها را ردیف می کند. سپس با مهارت و تجربه ای که از هنر پیوند و یا برش تصاویر و صداها دارد، به صحنه های فیلم، نظم، تداوم و ریتم می دهد. تدوینگر معمولا این کارها را با هماهنگی فکری کارگردان و مطابق با اهداف هنری او انجام میدهد. از آنجا که مرحله تدوین یکی از مهمترین و حساس ترین مراحل هنری و فنی در فیلمسازی است این مرحله را گاه مرحله کارگردانی مجدد (کارگردانی دوم) هم می گویند.
- منشی صحنه
رابط بین کارگردان و گروه تولید است. مهمترین کار او گزارش نویسی هر پلان می باشد و نیز مسئول حفظ تداوم یا همان راکورد های حرکتی اشیا، بازیگران و در کل میزانسن ها است. فیلمبرداری از یک رویداد ممکن است ساعتها یا حتی روزها به طول انجامد، لذا انطباق جزئیات یک نما به نمای دیگر امری تعیینکننده است که توسط منشی صحنه یادداشت می شود. به عبارت دیگر منشی صحنه مسئول است که اختلافی در جزئیات بین دو نمای دنبال هم وجود نداشته باشد. وظیفه نوشتن مشخصات هر پلان از جمله نام فیلم، کارگردان، شماره پلان و شماره برداشت را روی کلاکت برعهده دارد.